

První Ašská čajová pohoda byla v roce 2012. Její pokračování do prosince 2024 bylo plné čaje, kamení a občas i mini přednášek s tématy blízkými přírodě i čaji. V roce 2025 jsme zahájili novou řadu degustací s upraveným formátem „čaj a kámen“, půl na půl.
Úspěšně proběhlo zářijové setkání se společnou slepou degustací osmi čajů. Použili jsme „tchajwanskou metodu“ – ochutnávání čajů z misek, kdy je stejné množství čaje připraveno za stejných podmínek a lze postupně vnímat, jak se čaj v nálevu projevuje vůní i chutí. Úkolu se přítomní zhostili výborně.
Neživá příroda Ašska a okolí byla důkladně připomenuta diskuzí nad dvěma desítkami vzorků hornin a minerálů. To byla náročnější část a příště se budeme muset (alespoň na chvíli) vydat za kameny v blízkém okolí muzea. Ostatně, již letos uskutečníme alespoň jednu netradiční degustaci, kdy čaj budeme připravovat přímo v přírodě, na místech, kde kameny „bydlí“ a „mluví“ samy za sebe. Zkusíme propojit vlastní duše s duší ašské neživé přírody. Uvidíme věci, kolem kterých běžně chodíme a nevnímáme je! Prostě vezmeme vařič, čaj a šálky, sejdeme se ve stanoveném čase, třeba na Hainbergu u kamenného stolu. Kdo přijde, zažije čaj v krajině!
Kdyby někdo hloubal, proč je AČP pořádána a obsahuje „čaj + kameny“, je to proto:
Protože kámen je oknem do minulosti, svědek dob, kdy člověk neexistoval. V každém kameni je ukryté tajemství - přítomný okamžik nekonečna. Stačí jej rozlomit a podívat se... Kámen nám připomíná věčnost, neměnnost a stabilitu. Naproti tomu čaj je esencí konkrétní přítomnosti v ryzí formě, která jeho dopitím zmizela. Čaj je věc efemérní, vyžadující klid, zastavení, kontemplaci a pokoru. Propojení kamenů a čaje je spojením věčnosti a přítomnosti. Když vezmeme čaj do přírody a zkusíme praktikovat „iši-joku“, což je doslova „terapie koupání v kamenech“, zažijeme propojení přítomnosti a věčnosti na vlastní kůži.
Srdečně vás tedy zvu za čajem, ať do muzea (další termín je 29. října, od 18:00 hodin) nebo do přírody.
Zdeněk Nepustil,
georanger a specialista na čajovou kulturu

